wróć

Na wycieczce dydaktycznej w Olsztynie.

20

lis

2022


Uczniowie TŻiUG poszerzali wiedzę i umiejętności podczas zajęć na uniwersytecie.

17 listopada 2022 roku uczniowie klasy 3 TŻi UG uczestniczyli w wycieczce dydaktycznej.

Uczniowie odwiedzili  Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie -  Wydział Nauki o Żywności – i uczestniczyli w  warsztatach gastronomicznych:  " Czy wiem co piję" oraz "Świat słodkości w żywności. " Każde zajęcia rozpoczynał  wykład tematyczny prowadzony przez wykładowców akademickich, a następnie uczniowie przeprowadzali badanie składu produktów spożywczych. Oceniali skład i jakość różnych wód mineralnych i źródlanych oraz napojów, a także zawartość cukru w różnych produktach spożywczych . Młodzież dokonywała oceny organoleptycznej produktów spożywczych oraz oceny jakości na podstawie etykiety produktu. Kolejny punkt wycieczki to " Tajemnice i sekrety  Centrum Gastronomii z Dietetyką". Uczniowie mieli możliwość obejrzenia sal do projektowania i sporządzania potraw wyposażonych w nowoczesny sprzęt m.in. urządzenie do sous-vide, Paco-jet, sal barowych, baristycznej i sal piekarskich. Atrakcją wyjazdu była degustacja chleba przygotowanego z mąki z owadów. Ciekawym punktem katedry gastronomii i dietetyki były też laboratoria badawcze wyposażone w nowoczesny chromatograf cieczowy i gazowy, spektromer oraz  densymetr do pomiaru gęstosci kości oraz analizator składu ciała. Dzięki wycieczce uczniowie poszerzyli  wiedzę i umiejętności zawodowe, zwiedzili  katedrę Nauki  o Żywności, wysłuchali wykładów akademickich oraz  pracowali w laboratoriach dla studentów. Wyjazd zorganizowały panie Joanna Laskowska i Beata Jaczewska.

© Copyright CKZiU Brodnica. Strona wykonana przez uczniów technikum CKZiU Brodnica (kliknij, by uzyskać więcej informacji)